Sıkça Sorulan Sorular

  • Diş sağlığı için ne yapmalıyız?

    Dişlerimizi günde enaz iki kere fırçalamalıyız.

  • Diştaşı temizliğinin dişlere zararı var mıdır?

    Doğru ellerde, doğru yöntemlerle yapıldığında herhangi bir zararı yoktur.

  • Hamilelikte dişhekimine gidilir mi?

    Tavsiye edilen hamilelikten önce dişhekimine gitmektir. Hamilelik sırasında gerekirse acil tedaviler uygulanmaktadır. Önemli olan röntgen çektirmemek ve çekilen yere uzak durmaktır.

  • Dişlerim çürümesin diye ne yapmalıyım?

    Florür içeren bir diş macunu kullanılarak dişlerin fırçalanması diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olur.

  • Diştaşı oluşumunu nasıl önlerim?

    Diştaşı oluşmuşsa ancak bir diş hekimi tarafından temizlenebilir, ancak siz, dişlerinizi iyi temizleyerek diş taşı oluşumunu önleyebilirsiniz. Florürlü diş macunu ile günde iki defa fırçalayın ve hergün diş ipi ile temizleyin.

  • Kanal tedavisi nedir?

    Kanal tedavisi, dişlerin köklerinin içinde bulunan kanallardan geçen damar ve sinirlerin hasara uğraması sonucu buraların boşaltılıp temizlenmesi ve de doku dostu maddeler ile doldurulması işlemidir.

  • Kanal tedavisi yapılan bir dişin ömrü ne kadardır?

    Başarılı bir kanal tedavisi yapılmış bir diş, iyi bir ağız hijyeni ve düzenli kontroller ile ömür boyu ağızda kalabilir.

  • Kanal tedavisi yapılırken ağrı duyulur mu?

    Aksine kanal tedavisi ağrının giderilmesi için uygulanır. Lokal anestezi yapılır, tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez.

  • Kanal tedavisi için kaç kez gelip gitmem gerekiyor?

    Canlı bir dişe yapılan kanal tedavisi tek seansta bitirilebilir. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda seans sayısı artmaktadır.

  • Kanal tedavisi yapılmış bir diş tekrar iltihaplanabilir mi?

    İyi yapılmış kanal tedavilerinde başarı oranı % 90-95 civarındadır. Ancak hastanın ağız hijyenine bağlı olarak dişte yeni bir çürüğün oluşması veya dişin dolgusunda kırık oluşması nedeniyle kök kanallarına yeniden bakteri sızıntısının olduğu durumlarda, kanalların tekrar enfekte olması söz konusu olabilir.

  • İmplant yaptırınca nelere dikkat etmem gerekir?

    İmplant tedavisinden sonra tek yapmanız gereken tüm dişleriniz gibi implantlarınızın da temizliğine özen göstermek ve düzenli kontrollerinizi aksatmamaktır.

  • implant nedir?

    Çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Çene kemiği titanyumu vücudun bir parçası olarak algıladığından, çoğunlukla titanyumdan yapılmaktadırlar.

  • İmplant tedavisi ne kadar sürmektedir?

    Bir gün ile 6 ay arasında sürmektedir. Bu süreyi implant tipi, hastanın kemik durumu gibi birçok faktör belirlemektedir.

  • İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mıdır?

    İmplant üretiminde uzun süredir doku dostu olan titanyum kullanılmaktadır. Vücut tarafından reddedilmesi söz konusu değildir. Fakat, iyileşme döneminde gelişen enfeksiyonlar ve hastalar tarafından ağız hijyenine dikkat edilmemesi, fazla alkol ve sigara tüketimi gibi etkenler; implantın kemik ile birleşmesini engelleyebilir. İmplant bunlara bağlı olarak kaybedilebilir.

  • Porselen lamina kimlere önerilir?

    Dişlerinde ileri derecede renklenmeler, konum, şekil veya form bozuklukları görülen kişilere, yeni bir gülüş tasarımı ve yüz estetiği sağlamak amacıyla önerilir.

  • Dişlerinizde uzama ve aralanmamı hissediyorsunuz?

    Dişetlerinde ki iltihaba bağlı olarak altındaki kemiğin erimesi nedeniyle, dişetlerinde çekilme ve dişlerin boyunda uzama fark edilebilir. Dişlerin arasında boşluklar oluşabilir ve kemik desteği azaldığından dişlerde sallanma hissedebilirsiniz. En kısa zamanda diş hekimine başvurun, dişlerinizi kaybedebilirsiniz.

  • Ortodontik tedavi neden uzun sürer?

    Ortodontik tedavi sürecinde dişlerin ve dişlerle ilişkili yapıların zarar görmemesi için tedavi uygulamalarının belirli aralıklarla yapılması gerekmektedir.Bu nedenle tedaviye ilişkin uygulamalar genellikle ayda bir kez yapılmakta ve tedavi ortalama 24-30 ay sürmektedir.

  • Ortodontik tedavim bittikten sonra dişlerim tekrar bozulur mu?

    Teller çıkarıldıktan sonra dişlerinizin iç tarafına takılacak ince retainer telleri sayesinde dişleriniz sabitlenecek ve tekrar bozulmayacaktır.

  • Çocuğum düştü, ön dişleri yerinden fırladı ne yapmalıyım?

    Dişi en kısa zamanda bulunuz ve köküne dokunmamaya dikkat ederek tutunuz. Dişi temiz bir kaba doldurduğunuz su, süt gibi sıvı içinde koruyarak derhal bir diş hekimine gidiniz.

  • Süt dişleri tedavi edilirmi?

    Süt dişleri de tıpkı kalıcı dişlerde olduğu gibi tedavi edilmelidir. Nasıl olsa değişecek düşüncesiyle bu dişlerin çekilmesi pek çok problemlere neden olur.

  • Bu aletler herkesin ağzına giriyormu?

    Diş hekimliğinde kullanılan aletler çok pahalıdırlar ve genellikle tek kullanımlık değildirler. Çok kullanılmak üzere tasarlanmışlardır. İşte burada sterilizasyon ve dezenfeksyon kuralları işler. Aletlerin otoklavda steril edilmesi ve poşetin hastanın yanında açılması gerekmektedir.

  • Çocuklarda dişler ne zaman fırçalanmaya başlanmalıdır?

    Dişler sürdükten hemen sonra fırçalamaya başlanmalıdır. Bebeklerde parmak fırçaları tercih edilmeli, daha sonra da çocuk fırçalarına geçilmelidir.

  • Diş doktoruna ne sıklıkta gidilmeli?

    Doktorunuz farklı bir tavsiyede bulunmadıysa eğer 6 ay aralıklarla kontrole gidilmesi idealdir.

  • Geceleri dişlerimi sıkıyor ve gıcırdatıyorum, ne yapmalıyım?

    Geceleri dişlerini sıkan hastaların dişlerinde oluşabilecek ağrı, aşınma ve eklemlerinde oluşabilecek bozuklukların önlenmesi için bu hastalara gece plağı yapılmaktadır.

  • Flor uygulaması nasıl ve ne zaman yapılır?

    Beş yaşından itibaren her 6 ayda bir uygulanabilir. Diş hekimi tarafından özel uygulama kaşıkları içinde akıcı topikal jel dişlerin üzerine 2 - 4 dakika uygulanır. Diş üzerine florid birikimi uygulamanın ilk dakikasında gerçekleşir. Uygulamadan sonra yarım saat bir şey yenilip içilmemelidir.

  • Fissür örtücü nedir, nasıl uygulanır?

    Diş çürükleri genelde dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki derin oluklarda (fissürlerde) başlar. Yeni sürmüş dişlerdeki koruyucu mine dokusu nihai oluşumunu tamamlamadığı için çürümeye daha müsaittir. Özellikle 6 yaş dişlerinin sürdüğü 5-7 yaş civarı ile 12 yaş dişlerine uygulanması yararlı olmaktadır. Bu koruma şekli hasta için kolay ve sıkıntı vermeyen birkaç dakikalık bir işlemdir. Üzerinde girinti ve çıkıntı olan her dişe uygulamak gerekir.

  • Dişlerimin arasına yemek artığı takılmaya başladı, neden?

    En önemli nedeni, dişlerin ara yüzlerinde çürük başlamış olmasıdır. Dişeti hastalığı veya yakın bölgedeki eksik dişler nedeniyle dişler aralanır ve aralara artık sıkışmaya başlar. Mutlaka muayene olmanız gerekmektedir.

  • Dişeti neden kanar?

    Dişeti kanaması, dişeti hastalığının en önemli belirtisidir. Bu bazen sert bir şey yerken, bazen fırçalama esnasında, bazen de kendiliğinden oluşabilir. Mutlaka dişhekimine başvurulmrlıdır, genellikle basit bir diştaşı temizliği ile tamamen tedavi edilir.

  • Şeker hastalığı ile dişeti hastalığı arasında bir ilişki var mıdır?

    Günümüzde dişeti hastalıkları, diabette görülen komplikasyonlardan biri olarak kabul edilmektedir. Dişeti hastalığı tedavi edilmediğinde, kan şekerinin yükselmesine ve diğer komplikasyonların artmasına da neden olmaktadır.

  • Dişler neden renkleşir?

    Sigara, pipo, çay, kahve, kırmızı şarap gibi renklendiriciler, yaşın ilerlemesi, kanal tedavisi, gelişim çağında alınan antibiyotikler (tetrasiklin), çeşitli sistemik rahatsızlıklar sonucu renkleşir.

  • Diş ipi kullanmak şart mıdır? Ne işe yarar?

    Tam bir diş temizliği için diş ipi kullanımı önemlidir. . Dişlerimizi ne kadar düzenli fırçalıyor olsak da dişlerimizin bitişik yapısından dolayı fırça diş aralarını tam olarak temizleyemez. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi kullanırsanız, diş aralarında kalan ve de fırçanın ulaşamadığı artıklardan kurtulmuş olursunuz. Gece yatmadan önce diş fırçaladıktan sonra diş ipi kullanımı idealdir.

  • Braketlerim neden kopuyor?

    Ortodontik tedavi süresince yeme-içmenize çok dikkat etmeniz gerekir. Fındık, badem gibi sert gıdalar,sakız, lokum gibi yapışkan gıdalar, zeytin gibi çekirdekli yiyecekler, limonata, kola gibi asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca ön dişlerinizle ısırma, koparma yapmamalısınız. Eğer yeme-içmedeki kısıtlamalara dikkat ederseniz braketlerde kopma olmayacaktır.

  • Teller dudaklarımın içini yara yapıyor ne yapabilirim?

    Ortodontistinizin vereceği mumlardan ufak bir parça koparıp yara yapan telin üzerine yapıştırırsanız, yara ile telin teması kesileceğinden rahatlamanızı sağlar.

  • Dişlerimi fırçalasamda tellerimin aralarını temizleyemiyorum, ne yapmalıyım?

    Eczanelerden alacağınız ara yüz fırçaları braketlerin aralarını, tellerin altlarını temizlemeniz için idealdir.

  • Tellerim takıldıktan sonra dişlerim çok sarardı, tedaviden sonra beyazlatabilir miyim?

    Teller takıldıktan sonra oluşan lekeler diştaşı temizliği ile giderilebilir. Bunun için beyazlatma yapılmasına gerek yoktur. Yapılan temizlikten sonra kendi dişinizin renginden memnun değilseniz beyazlatma yapılabilir

  • Ortodontik tedavi nedir?

    Dişlerin çeneler üzerindeki konumlarının düzeltilebilmesi için genellikle dişlerin üzerine braket adı verilen parçaların yapıştırılması ve tellerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen bir tedavidir. Ortodontik tedavide gerekli olduğu durumlarda diş çekimleri de yapılabilir.

  • Ortodontik tedavimin başarısız olma ihtimali var mı?

    Tedaviye gereken önemi gösterdiğin sürece ortodontik tedavin başarılı olacaktır. Dişlerine ve braketlerine iyi bakmalı, ortodontistinin talimatlarına uymalı ve randevularına düzenli olarak gelmelisin. Tedavin sırasında genel diş ve dişeti muayenesi için diş doktorunu düzenli olarak ziyaret etmelisin.

  • Dişlerin çapraşık çıkma sebebi nedir?

    Çene küçük dişler daha büyük olabilir.Dişler düzgün çıkmayabilir. Erken süt dişi kaybına bağlı olarak alttan gelecek olan daimi dişlerin yerleri muhafaza edilmediği için çapraşıklık oluşabilir.

  • Tel takılırken veya takıldıktan sonra ağrı duyacak mıyım?

    Braketlerin yapıştırılmasını takiben ve rutin kontrollerin yapıldığı seanstan sonraki 3-5 gün hafif derecede ağrı olabilir. Braketlerin yanakların veya dudakların iç kısmına sürtünmesi nedeniyle yaraya yol açıyorsa ortodontistin bunu engellemek için vereceği ürünler kullanılabilir.

  • Şeffaf braketlerle tedavi neden daha uzun sürer?

    İlke olarak her iki tip braketlede tedavi süresi aynıdır. Ancak şeffaf braketler porselenden yapıldığı için daha kırılgandır. Kırılmalar hastanın kullanımına bağlı olabileceği gibi, bazen doktorun uyguladığı kuvvet bile fazla gelip braketin kırılmasına sebep olabilir. Kırılan braketlerin değiştirilmesi ve tekrar seviyelenmesi gerekebilir ve bu da tedavi süresini uzatabilir.

  • Beyazlatma nedir?

    Dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.

  • Diş beyazlatma zararlımıdır?

    Beyazlatma bir dişhekimi tarafından yapılmazsa zararlı olabilir.

  • İmplant yaptırmak için yeterince sağlıklı mıyım?

    Normal diş çekimi yapılabilecek kadar sağlikli olan herkes implant tedavisi içinde sağlıklı kabul edilebilir. Çene kemiğinin yapısı ve implant yerleştirilebilecek kemik miktarı, implant uygulaması yapılıp yapılamayacağını belirler

  • Dolgu yapılan diş yine çürür mü?

    Eğer dişin çürüğü mekanik olarak temizlendikten sonra kavitedeki mikroorganizmalar laser ile dezenfekte edilmezse dolgu yapılan diş tekrar çürüyebilir. Ayrıca amalgam diye adlandırılan metal dolgular dişe mekanik olarak tutundukları için dolgu ile diş arasından bakteri sızıntısı olur, dolgunun altında kolaylıkla yeni çürük oluşabilir. Kompozit (beyaz) dolgular ise dişe yapıştıkları için bakteri sızıntısı olmaz ve dolgunun altında yeni çürük oluşma riski çok düşüktür. Bununla beraber her dolgunun bir ömrü olduğu unutulmamalıdır.